Säästä ruokamenoissa kun hinnat nousevat / Spara på matutgifterna då priserna stiger
Säästä ruokamenoissa kun hinnat nousevat
Ruokaostoksiin kuluu monilla rahaa kuukausittain huomattavasti enemmän kuin itse tajuaakaan. Ruokakuluissa pihistäminen voi siksi tuoda merkittäviä säästöjä ja Internet onkin täynnä erilaisia säästövinkkejä ruokaostoksiin. Raha.fi ovat sivulleen koonnet 6 vaivatonta keinoa säästää ruokamenoissa.
1. Älä heitä ruokaa pois
Ruokakuluissa valmiiksi säästävä tietää, että tuotteiden parasta ennen -päiväykset eivät tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi kananmunat säilyvät hyvin vielä päiväyksen jälkeenkin. Tuotteisiin merkittyjen päiväysten sijasta kannattaakin luottaa enemmän omiin aisteihin – huomaat kyllä itse, onko maito vanhentunut vai ei.
Jos tuotteet ovat menossa pilalle, ne voi vielä hyödyntää helposti ruoanlaitossa. Esimerkiksi munakkaaseen voi heittää sekaan melkein mitä vain. Erilaiset keitot, wokit ja smoothiet ovat myös yksinkertaisia keinoja käyttää vanhentuvia tuotteita.
2. Hyödynnä hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja
Verkossa toimii nettikauppoja, joista voi ostaa huimilla alennuksilla elintarvikkeita, jotka ovat muuten päätymässä hävikkiin. Tuotteiden päiväykset ovat saattaneet umpeutua tai niiden pakkauksessa voi olla jokin virhe, mutta muuten ne ovat täysin käyttökelpoisia.
Halpaa hävikkiruokaa myyvät esimerkiksi Matsmart ja Fiksuruoka. Voit löytää elintarvikkeita jopa 90 % alennuksella. Säästät sekä rahaa että luontoa.
3. Vertaile tuotteita ennen ostamista
Unohda merkkiuskollisuus. Kauppojen omat merkit ovat huomattavasti halvempia kuin merkkituotteet ja usein samanvertaisia. Käytä kuitenkin hetki aikaa tuotteiden ainesosien vertaamiseen sillä on kuitenkin tapauksia, joissa ainekset eroavat huomattavasti.
Vertaillessasi tuotteita muista kiinnittää huomiota aina tuotteiden kilohintoihin. Jonkin tuotteen kappalehinta saattaa olla toista halvempi, mutta pakkauskoko pienempi kuin ensisilmäyksellä kalliimman tuotteen.
Jos sinulla on useamman kauppaketjun kauppa lähellä, kannattaa opetella, mitkä tuotteet ovat halvimpia missäkin.
4. Hyödynnä tarjoukset fiksusti
Tarjoustuotteita kannattaa tietysti aina seurata ja hyödyntää. Esimerkiksi viikon ruokalistan voi suunnitella kaupassa tarjousten perusteella sen sijaan, että seuraisi orjallisesti etukäteen tehtyä kauppalistaa. Tällöin tulee kuitenkin varoa, ettei päädy tekemään heräteostoksia.
Jotkut kaupat myyvät iltaisin vanhentuvia tuotteita ylimääräisellä alennuksella. Esimerkiksi vanhaksi menevää leipää ja lihaa voi hyvin kerätä varastoon laittamalla ne pakastimeen.
5. Kiinnitä huomiota kauppojen suunnitteluun
Kaupat on suunniteltu siten, että asiakkaan tulee ostettua helposti enemmän kuin tarkoitus olikaan. Esimerkiksi suositut osastot on usein sijoitettu kaupan vastakkaisille puolille, jolloin asiakas kävelee tarpeettomien käytävien läpi turhaan.
Toinen keino, millä kaupan suunnittelulla pyritään kasvattamaan asiakkaan kuluttamista on sijoittaa kalliimmat tuotteet hyllyihin siten, että ne ovat silmien tasolla. Halvemmat tuotteet löytyvät usein ala- tai ylähyllyltä.
Heräteostokset kuten makeiset on usein sijoitettu kassojen lähelle, jolloin asiakas saattaa viime hetkellä keksiä haluavansa esimerkiksi suklaata.
6. Vähennä lihansyöntiä
Liha on kallista ja ympäristöä kuluttavaa. Kokeile korvata liha joko kokonaan tai osittain esimerkiksi kasvisproteiinilla. Kasviskorvikkeet saattavat tuntua mauttomilta, mutta opettelemalla maustamaan voi vannoutunutkin lihansyöjä yllättyä.
Säästä omalla tavallasi
Lopuksi tulee huomioida, että jokainen säästää tavalla, joka sopii juuri hänelle. Sen sijaan, että valitsisi joka tilanteessa halvimman vaihtoehdon, saattaa joku haluta esimerkiksi suosia kotimaista tai pitää kiinni eettisistä ratkaisuista. Ruoan valmistaminen raaka-aineista itse on edullisempaa, kuin valmisruokien ostamista, mutta vaatii taas enemmän aikaa. Tingi asioista omien arvojen ja periaatteidesi mukaisesti!
Vi använder ofta mycket mera pengar till mat än vad vi tror. Om man börjar fästa vikt vid saken kan man spara märkbart, och det finns gott med tips på nätet om hur man kan spara på matutgifterna. Raha.fi har på sina nätsidor samlat 6 sätt, på vilka man kan rätt enkelt spara på sina matutgifter.
1. Släng inte bort mat
Den som fäster vikt vid sina matutgifter vet att produkters bäst före datum inte betyder sista förbrukningsdag. Till exempel ägg är en produkt som håller mycket längre än bäst före datumet. I stället för att blint följa datumet, bör man lita på sina sinnen – du märker nog om t ex mjölken är bra eller inte.
Om produkter håller på att bli gamla kan man ännu utnyttja dem i matlagningen. Till exempel en omelett kan innehålla nästa vad som helst. Detsamma gäller soppor, wok-rätter och smoothies, i vilka man kan utnyttja produkter som håller på att bli gamla.
2. Utnyttja nätbutiker som säljer matsvinn
På nätet finns det butiker, från vilka man kan köpa livsmedel som annars blir till svinn, med stor rabatt. Produkternas bäst före datum kan ha gått ut, eller så kan det finnas något fel på förpackningen, men annars är produkterna fullt användbara.
Billiga matsvinnprodukter säljer bland annat Matsmart eller Fiksuruoka. Du kan finna produkter med upp till 90 %:s rabatt. På detta sätt sparar du både pengar och naturen.
3. Jämför produkter innan du köper
Stå inte fast vid speciella varumärken. Många gånger är handels egna varumärken förmånligare än övriga motsvarande produkter. Ta dock en titt på varudeklarationen för att se om två produkter verkligen motsvarar varandra.
När du jämför produkter skall du även komma ihåg att kolla kilopriserna. Så kan du bäst jämföra priser när förpackningsstorleken varierar.
Om du har flera butiker tillgängliga, lönar det sig att lära sig vilka produkter vilken av handelns kedjor säljer billigast.
4. Utnyttja erbjudanden
Det lönas alltid att följa med erbjudanden och utnyttja dem. Man kan justera inköpslistan ännu i butiken, utgående från aktuella erbjudanden. Man skall ändå akta sig från att falla för impulsköp.
Flera butiker säljer på kvällen produkter som snart blir gamla till ett billigare pris. Till exempel bröd och kött som närmar sig sista förbrukningsdatum kan man riktigt bra lägga i frysen.
5. Lägg märke till hur butiken är planerad
Butiken är planerad så att kunden lätt köper mera än han ursprungligen planerat. De mest populära avdelningarna är belägna så, att man även skall gå förbi de mindre populära avdelningarna, för att hitta alla produkter.
Ett annat sätt på vilket köpmannen vill få kunden att öka sin inköpssumma, är genom att ställa de dyraste produkterna i hyllan på ögonhöjd. Vanligen finns de billigare produkterna högst upp och lägst ner på hyllan.
Impulsköpsprodukter, såsom t ex sötsaker, är oftast belägna vid kassorna, för att kunden ännu i sista stund skall lockas att köpa dem.
6. Ät mindre kött
Kött är dyrt och belastar även naturen. Pröva på att ersätta kött, helt eller delvis, med tillexempel växtprotein.
Köttersättande produkter upplevs av mången som smaklösa, men om man lär sig hur de kan kryddas kan de överraska positivt.
Spara på ditt eget sätt
Sammanfattningsvis bör man notera att var och en skall spara på det sätt som passar en själv. I stället för att alltid välja det billigaste alternativet, vill mången välja inhemska och eller etiskt producerade produkter. Att tillreda mat från ingredienser själv är förmånligare än att köpa färdigmat, men kräver däremot mera tid. Spara alltså på ett sätt som motsvarar dina värderingar och principer!
Comments