top of page

SUOMALAINEN RUOKA TOP 10 / FINLÄNDSK MAT TOP 10


Suomalainen ruoka - top 10


Epävarmoina aikoina meidän suomalaisten on tapana palata perusasioiden ääreen. Nyt tavallinen kotiruoka on taas noussut arvoon arvaamattomaan. Suomalainen ruoka on maanläheistä, rehtiä ja konstailematonta. Mikä on sitten kaikkien aikojen paras suomalainen ruoka? Tässä blogikirjoituksessa viittaan Kotilieden lukijaäänestyksen antamiin tuloksiin syksyllä 2020. Nyt tutustutaan vastausten perusteella kotiruokien top 10:een!


10. Hernekeitto maistuu ympäri vuoden

Hernekeitto on helppo, edullinen ja ravitseva ruoka, joka maustetaan sinapilla tai valkosipulilla. Jos klassista reseptiä haluaa hieman varioida, keittoon voi lisätä palan selleriä, porkkanaa tai vaikka palsternakkaa!

Hernekeittotorstai on yhä suosittu sekä lounaspaikoissa että kouluissa. Hernekeitto on myös laskiaistiistain perinneruoka. Hernekeittopäivän jälkiruokana pannukakun asema on itsestään selvä.


9. Kesäkeitto – parasta uuden sadon kasviksista

Kesäkeitto valmistuu tuoreista varhaisvihanneksista kruunaamaan kesäpöytää. Keiton voi tuunata ihanasti esimerkiksi oman pihan villikasveilla, esimerkiksi nokkosilla, voikukilla tai horsmanlehdillä. Kesäkeitto on kevyt ruoka ja sopii näin ollen hyvin lounaaksi kuumana kesäpäivänä.


8. Kalakukko – savolainen perinneherkku

Savolainen perinneruoka kalakukko leivotaan ruiskuoreen. Pohjois-Savossa kalakukon täytteenä on perinteisesti käytetty ahventa, Etelä-Savossa puolestaan muikkua. Ennen vanhaan kalakukko otettiin evääksi, kun lähdettiin töihin pellolle tai metsään. Nykyään kalakukkoa myydään hyvin varustetuissa ruokakaupoissa ympäri Suomen.


7. Poronkäristys maistuu parhaalta puolukkahillon kanssa

Poronkäristys valmistetaan hitaasti hauduttaen. Pekoni, voi ja öljy täydentävät poronlihan makua. Puolukkahillon kanssa tarjottuna käristys on parhaimmillaan. Lapin matkailunkeskusten ravintoloiden ruokalistalla poronkäristyksellä on itsestään selvä asema. Nykyään poronkäristystä voi ostaa myös einesruokana.


6. Paistetut muikut – herkullinen klassikko

Paistetut muikut on Suomi-ruokien herkullinen klassikko. Muikut pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan voissa, ja ne maistuvat parhaimmilta perunamuusin kanssa nautittuina.

Paistettuja muikkuja saa ympäri vuoden, mutta kesällä niitä voi ostaa myös toreilla ja kesäfestareilla ympäri maan.


5. Kermainen lohikeitto – klassikkoruokien helmi

Täyteläinen kermainen lohikeitto on kotimaisten klassikkoruokien helmi ja helppo tapa saada lisää kalaa lautaselle. Keitto on parhaimmillaan yhdessä ruisleivän kanssa. Kermainen lohikeitto on myös monen lounaspaikan suosikkiruoka.


4. Kaalikääryleet – loppukesän odotettu ruoka

Kaalikääryleet loihditaan lautaselle keräkaalista. Perinteisesti kääryleiden sisältä löytyy keitettyä ohraa ja jauhelihaa, mutta täytettä voi myös varioida. Nykyään löytyy esimerkiksi sienillä täytetyt kaalikääryleet tai porkkanalla tai nyhtökauralla täytetyt kasviskaalikääryleet.

Kaalikääryleiden valmistaminen kotikeittiössä on hidas ja monivaiheinen prosessi. Kaalikääryleitä voi kuitenkin nykyään ostaa lähes kaikista ruokakaupoista.


3. Suomalainen ruoka -äänestyksen kolmas: kaalilaatikko

Perinteinen kaalilaatikko valmistetaan keräkaalista, jauhelihasta, sipulista, riisistä ja mausteista. Ruoan salaisuus on pitkä haudutusaika. Kaalilaatikko on ruoka, joka paranee

Säilyttäessä, ja on parhaimmillaan pari päivää valmistuksen jälkeen.


2. Suomalainen ruoka -äänestyksen kakkonen: karjalanpaisti

Karjalanpaisti on perinneruoka, jonka valmistus sujuu aloittelijaltakin. Herkku vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä paistia haudutetaan jopa 3–4 tuntia.

Karjalanpaisti on lunastanut paikkansa monen suomalaisen perheen joulupöydästä. Muissa juhlissa, niin kuin esimerkiksi häissä ja hautajaisissa, syödään myös kyseistä perinneherkkua.


1. Suomalainen ruoka -äänestyksen voittaja: karjalanpiirakka

Karjalanpiirakat ovat herkullinen ja perinteinen herkku, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Niiden valmistus vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta valmiit, itse tehdyt piirakat ovat todella vaivan arvoinen. Herkku nautitaan munavoin kanssa. Karjalanpiirakka on mm lunastanut paikkansa lähes kaikkien hotellien aamiaispöydästä.


Suomalaisen kotiruoan arvostus on viime vuosina noussut tasaisesti ja suomalainen ruoka on saanut oman juhlapäivän. Suomalaisen ruoan päivää vietetään vuosittain 4. syyskuuta!



Finländsk mat – top 10


I osäkra tider brukar vi finländare återgå till att uppskatta elementära saker. Nu har man åter igen börjat uppskatta vanlig husmanskost. Finländsk mat är jordnära, rejäl och okomplicerad. Men vilken är då alla tiders mest populära finländska maträtt? I denna bloggskrift refererar jag till de resultat som man fick då läsare av tidningen Kotiliesi fick rösta om saken hösten 2020. Här bekantar vi oss med de rätter som var top 10 i denna undersökning.


10. Ärtsoppa smakar året runt

Ärtsoppan är en enkel, smaklig och näringsrik maträtt. Den smaksätts antingen med senap eller vitlök. Om man vill variera det klassiska receptet något kan man tillsätta, morot, selleri eller palsternacka.

Ärtsoppstorsdag är något som lunchrestauranger och skolkök fortfarande håller fast vid. Ärtsoppan är också fastlagstisdagens traditionella rätt. Som ärtsoppsdagens efterrätt har pannkakan sen självklar position.


9. Snålsoppa – bäst av den nya skördens grönsaker

Snålsoppan görs av den nya skördens första grönsaker för att kröna sommarbordet. I soppan kan man även tillägga vilda örter såsom nässla, maskros eller mjölkörtsblad. Snålsoppan är en lätt måltid, och lämpar sig därför mycket väl som lunch en varm sommardag.


8. Kalakukko – en traditionell rätt från Savolax

Denna traditionella rätt från Savolax bakas i ett skal av råg. I Norra-Savolax har fyllningen traditionellt varit abborre, medan man i Södra-Savolax använt siklöja. Förr i tiden brukade man ta med rätten i matsäcken då man jobbade på åkrarna eller i skogen. Numera säljs det Kalakukko i alla välförsedda mataffärer runt om i landet.


7. Renskav smakar bäst med lingonsylt

Renskav tillreds långsamt på svag värme. Bacon, smör och olja ger mer smak åt renskavet. Serverad med lingonsylt är renskavet som bäst. Renskav finns som en självklar rätt på menyn i restaurangerna i Lapplands resecentra. Numera finns renskav också att köpa som färdigmat.


6. Stekt siklöja – en läcker klassiker

Stekt siklöja är en av den finländska matens läckra klassiker. Siklöjan steks rullad i rågmjöl och med smör. Som tillägg serveras potatismos. Stekt siklöja serveras året runt, men på sommaren kan man även köpa rätten på torg och olika sommarevenemang.


5. Gräddig laxsoppa – klassikerrätternas pärla

Fyllig gräddig laxsoppa är en av pärlorna bland våra inhemska klassikerrätter. Genom denna rätt får man mången att äta mera fisk. Soppan smakar som bäst tillsammans med rågbröd. Gräddig laxsoppa är också favoriträtten på flera lunchställen.


4. Kåldolmar – sensommarens efterlängtade maträtt

Kåldolmarna görs genom att göra knyten av huvudkål. Traditionellt har fyllningen varit kokta korngryn och malet kött. Numera finns det också kåldolmar fyllda med svamp, morot eller andra vegetabiliska varianter.

Att tillreda kåldolmar hemma är en lång process med flera skeden. Numera finns kåldolmar dock att köpa i de flesta mataffärer.


3. Den tredje mest populära finländska rätten: kållåda

Traditionellt har kållåda tillverkats av huvudkål, malet kött, lök och ris samt kryddor. Hemligheten bakom den goda smaken är en lång tillverkningstid. Kållådan är också en maträtt som blir bättre vid förvaring, och smakar bäst ett par dagar efter tillverkningen.


2. Den näst populäraste finländska rätten – karelsk stek

Den karelska steken är en traditionell rätt som är lätt att tillverka även för en nybörjare. Den läckra rätten kräver dock tålamod, eftersom rätten gräddas på svag värme i tre till fyra timmar.

Den karelska steken har fått plats på många finländares julbord. Även på andra högtider, såsom bröllop och begravningar, äter man denna rätt.


1.Den mest populära finländska rätten: karelsk pirog

De karelska pirogerna är en traditionell läckerhet som passar både till vardags och till fest. Det kräver fingerfärdighet att själv tillverka karelska piroger, men det brukar vara besväret värt. Karelska piroger serveras vanligen med äggsmör. De karelska pirogerna serveras numera på så gott som varje hotells frukostbord.


Den finländska maten uppskattas numera allt högre, och den har till och med fått en egen högtidsdag. Den 4 september firar vi den finländska matens dag!



Comentarios


BLOGIARKISTO /

BLOGGARKIV

UUSIMMAT KIRJOITUKSET /

DE NYASTE INLÄGGEN

SEURAA MINUA /

FÖLJ MIG:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
bottom of page